Cu prilejul hramului Municipiului Tecuci – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” vă prezintă macheta fostei „Piețe a Observatorului” realizată de colegul nostru Florin Dăncianu. Aceasta readuce în memoria publică vechea amenajare a perimetrului în care astăzi se află Parcul „Al. I. Cuza”, marcat de multe momente importante și strălucirea istorică a Foișorul de Foc.
Prima mențiune documentară despre existența unei grădini publice datează din octombrie 1844 când aflăm că „neguțătoriul Toader Nica” dă „Opștii târgului” o „samă di bani ci s-au cheltuit la Grădina Publică”. Ea a fost amenajată pe locul cumpărat de Primărie de la Petrache Ciucă care se afla în partea de vest a Pieței. Pe 16 martie 1852, Isprăvnicia ținutul înștiința Departamentul Lucrărilor Publice al Moldovei asupra măsurilor luate pentru crearea unei grădini publice. Grădinarul I. Gândacu, în primăvara anului 1883, avea să planteze primii tei aduși din pădurea lui Anton Cincu de la Buciumeni. În cadrul vechii Grădini existase un bufet-terasă amenajat în clădirea pompieriei și un pavilion special în care primăvara și până toamna concerta, joia și duminica după-amiază, muzica Regimentului 24 Infanterie.
Foișorul de Foc Tecuci
În 1866 a început construcția acestei impresionante clădiri folosindu-se cărămizile Bisericii Sf. Ilie distrusă de un incendiu în 1858. Anul 1872 repezintă momentul instalării în turnul observatorului a unui cesornic cu trei fațade. Alte lucrări de reparație a foișorului au loc în 1897, acoperișul fiind vopsit și văruit. Ministerul Cultelor și Artelor a declarat acestă clădire monument istoric în anul 1939. Administrația locală stabilește ca în 1940 primăria Tecuci să investească în renovarea foișorului suma de 86.000 de lei, fiind înlocuit turnulețul din lemn cu unul din cărămidă presată și turnat un planșeu de beton. Recepția lucrărilor este făcută în octombrie 1940, iar la numai o lună distanță foișorul s-a prăbușit în cutremul devastator din acel an. În locul Foișorului de Foc regăsim astăzi fântâna arteziană amenajată în 1950. (Sursa info: Ștefan Andonache, Tecuciul și împrejurimile sale – Ghid turistic, Ed. GraphoPress, Tecuci, 2016)
Macheta poate fi vizitată la sediul Muzeului din str. 1 Decembrie 1918, nr.36, de miercuri până duminică în intervalul orar 10:30-17:30. Intrarea este gratuită!
Vă așteptăm!
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”